Przekładaniec ze śliwkami

    Przekładaniec ze śliwkami

    4polubienia
    1godz.35min.


    Zrobione przez 17 osób

    Przygotowane z mrożonych owoców w środku zimy smakuje równie wyśmienicie jak to upieczone ze świeżych śliwek.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blaszka o wymiarach 25 cm x 35 cm

    • 5 jajek
    • 2 szklanki cukru
    • 2,5 szklanki mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szklanka oleju
    • 1 szklanka wody
    • 2 łyżki kakao
    • 1/2 kg śliwek węgierek bez pestek
    • tłuszcz do wysmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. W wysokim naczyniu jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
    3. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
    4. Do masy jajecznej, stale mieszając, dodawać stopniowo olej, wodę i mąkę z proszkiem. Jeżeli używamy miksera - wszystko mieszać na najmniejszych obrotach, aż do uzyskania jednolitej masy.
    5. Przygotowane ciasto rozdzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao i delikatnie wymieszać.
    6. Formę 25 cm x 35 cm posmarować tłuszczem i wylać do środka ciasto - najpierw białe a potem ciemniejsze.
    7. Umyte, przekrojone na połówki śliwki układać na całym cieście grzbietem do dołu.
    8. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45-50 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis