Ciasto kawowe z serkiem mascarpone

    Ciasto kawowe z serkiem mascarpone

    4polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 12 osób

    Mocno kawowe ciasto przełożone delikatnym serkiem mascarpone. Dla urozmaicenia smaku do serka dodaję czasem wydrylowane wiśnie.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 keksówka o wymiarach 25 x 15 cm

    • 4 jajka
    • 200 g cukru
    • 125 ml oleju
    • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    • 2 łyżki kawy drobno zmielonej
    • 150 ml wrzątku
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 450 g mąki
    • 1 opakowanie serka mascarpone (ok. 300 g)
    • 4-5 kostek gorzkiej czekolady do ozdobienia
    • tłuszcz do wysmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
    2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać stopniowo olej i delikatnie mieszać do połączenia się składników.
    3. Kawę rozpuszczalną wsypać do mielonej i zaparzyć w 150 ml wrzątku, a następnie ostudzić, przecedzić i połączyć z masą jajeczną.
    4. Proszek do pieczenia połączyć z mąką i wsypać do przygotowanej masy kawowej. Całość delikatnie wymieszać.
    5. Ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 15 x 25 cm i piec przez 40 minut.
    6. Po ostudzeniu ciasto przekroić w poprzek na 3 cienkie warstwy. Każdą warstwę posmarować serkiem mascarpone. Na wierzch ciasta zetrzeć kostki gorzkiej czekolady.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis