Ciasto kawowe z serkiem mascarpone

    Ciasto kawowe z serkiem mascarpone

    (0)
    4polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 13 osób

    Mocno kawowe ciasto przełożone delikatnym serkiem mascarpone. Dla urozmaicenia smaku do serka dodaję czasem wydrylowane wiśnie.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 keksówka o wymiarach 25 x 15 cm

    • 4 jajka
    • 200 g cukru
    • 125 ml oleju
    • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    • 2 łyżki kawy drobno zmielonej
    • 150 ml wrzątku
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 450 g mąki
    • 1 opakowanie serka mascarpone (ok. 300 g)
    • 4-5 kostek gorzkiej czekolady do ozdobienia
    • tłuszcz do wysmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
    2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać stopniowo olej i delikatnie mieszać do połączenia się składników.
    3. Kawę rozpuszczalną wsypać do mielonej i zaparzyć w 150 ml wrzątku, a następnie ostudzić, przecedzić i połączyć z masą jajeczną.
    4. Proszek do pieczenia połączyć z mąką i wsypać do przygotowanej masy kawowej. Całość delikatnie wymieszać.
    5. Ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 15 x 25 cm i piec przez 40 minut.
    6. Po ostudzeniu ciasto przekroić w poprzek na 3 cienkie warstwy. Każdą warstwę posmarować serkiem mascarpone. Na wierzch ciasta zetrzeć kostki gorzkiej czekolady.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis