Zupa krem z pokrzywy i szpinaku z borowikami

    Zupa krem z pokrzywy i szpinaku z borowikami

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zdrowa i aromatyczna zupa, nie tylko dla amatorów zielonych liści - szpinak i pokrzywa w połączeniu z świeżymi leśnymi grzybami są wyśmienite!

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g świeżej pokrzywy
    • 300 g świeżego szpinaku
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • 1/2 łyżeczki kolendry
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki mąki
    • 150 g śmietany
    • 200 g świeżych borowików
    • 4 łyżki masła
    • 1/2 cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Pokrzywę i szpinak opłukać, odłożyć po kilka listków do dekoracji. Resztę posiekać, włożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować, dodać tymianek, kolendrę, sól i pieprz i gotować przez 10 minut.
    2. Mąkę rozmieszać ze śmietaną i dodać do zupy. Całość zmiksować na gładko.
    3. Grzyby oczyścić, pokroić na duże kawałki i podsmażyć na maśle. Dodać do zupy, wcisnąć też do niej sok z cytryny.
    4. Zupę przed podaniem udekorować listkami pokrzywy i szpinaku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis