Serowe rożki

    Serowe rożki

    1polubienie
    3godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne rogaliki z ciasta, w którego skład wchodzi biały ser - można je przygotować z ulubioną konfiturą albo musem jabłkowym.

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 250 g margaryny
    • 250 g mąki pszennej
    • 250 g półtłustego sera białego
    • szczypta soli
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • konfitura do nadziewania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.10min. 

    1. Margarynę wysiekać z mąką, dodać ser, sól i proszek do pieczenia. Wysiekać i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
    2. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć pergaminem.
    3. Ciasto rozwałkować w okrąg na lekko oprószonej mąką stolnicy. Pokroić promieniście na 8 części. Przy dłuższym brzegu nakładać odrobinę konfitury i zwijać rogaliki do środka. Układać na blaszce.
    4. Piec przez 15-20 minut na złoty kolor.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis