Kapusta zasmażana z boczkiem

    Kapusta zasmażana z boczkiem

    2polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniale aromatyczna kapusta zasmażana z dodatkiem boczku, majeranku, cząbru i czosnku niedźwiedziego.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 kg kapusty kiszonej
    • 2 cebule
    • 300 g chudego boczku
    • 2-3 łyżki smalcu
    • 2 łyżki majeranku
    • 1 łyżka kopru włoskiego
    • 2 łyżki cząbru
    • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
    • 1 łyżeczka vegety
    • 1,5 łyżeczki pieprzu
    • 1 liść laurowy
    • 3-5 ziaren ziela angielskiego
    • 3 ziarna jałowca
    • 1 łyżka mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Kapustę - jeśli jest bardzo kwaśna - przepłukać wodą i drobno pokroić. Zalać niewielką ilością wody i gotować, aż zmięknie. Odcedzić.
    2. Cebule i boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki smalcu, dodać cebulę i boczek i smażyć przez kilka minut. Dodać kapustę i przyprawy, dusić przez 40 minut.
    3. Na oddzielnej patelni rozgrzać łyżkę smalcu, dodać mąkę i wymieszać. Dodać do kapusty, wymieszać i dusić przez kolejne 2-3 minuty. Wyłożyć na półmisek i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis