Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z makaronem

    Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z makaronem

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Zupa pomidorowa należy do moich ulubionych - a jeszcze kiedy przyrządzona z dojrzałych pomidorów, jest przepyszna.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kostka (10 g) bulionu warzywnego
    • 1 łyżka vegety
    • 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
    • 1/2 łyżeczki estragonu
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 2 marchewki, pokrojone w plasterki
    • 1/2 selera, pokrojonego w kostkę
    • 1 por, pokrojony w plasterki
    • 1 pietruszka, pokrojona w plasterki
    • 2-3 łyżki masła klarowanego
    • 2 cebule, posiekane
    • 6-8 świeżych pomidorów
    • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
    • 300 g ugotowanego makaronu świderki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W dużym garnku zagotować wodę, dodać bulion, vegetę, tymianek, estragon, pieprz, pokrojone w plasterki marchewki, selera, pora i pietruszkę. Gotować przez około 30 minut.
    2. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i smażyć przez kilka minut.
    3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i chwilę smażyć. Przetrzeć przez sito i dodać do wywaru warzywnego. Gotować przez 2-3 minuty. Zestawić z ognia i dodać natkę pietruszki.
    4. Na talerze rozłożyć makaron i zalać zupą.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis