Ulubione ciasto dyniowe rodziny Brownów

    Ulubione ciasto dyniowe rodziny Brownów

    6polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1067 osób

    To ciasto dyniowe ma na wierzchu kruszonkę z orzechami włoskimi, ale jest ona opcjonalna. Podawać z bitą śmietaną lub z lodami.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 puszka (450 g) puree z dyni (można zrobić ze świeżej)
    • 1 puszka (400 ml) słodzonego mleka skondensowanego
    • 2 żółtka
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
    • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 2 białka
    • 1 spód do tarty, nieupieczony
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 55 g (1/4 szkl.) cukru brązowego
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 2 łyżki schłodzonego masła
    • 115 g (1 szkl.) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 220°C.
    2. W dużej misce wymieszać dynię z mlekiem skondensowanym i żółtkami jaj. Dodać 1 łyżeczkę cynamonu, imbir, gałkę muszkatołową i sól. W dużej szklanej lub metalowej misce ubić białka na miękką pianę. Delikatnie dodać do mieszanki z dynią. Wlać nadzienie do spodu tarty.
    3. Piec 15 minut w nagrzanym piekarniku. Kiedy ciasto się piecze, przygotować kruszonkę: w małej miseczce wymieszać mąkę z brązowym cukrem i 1 łyżeczką cynamonu. Dodać zimne masło i wymieszać widelcem lub siekaczem do wyrabiania ciasta kruchego, aż mieszanina będzie grudkowata. Dodać posiekane orzechy. Posypać kruszonką po wierzchu nadzienia.
    4. Zmniejszyć temperaturę do 175°C. Piec jeszcze przez 40 minut, lub do momentu, kiedy ciasto będzie gotowe.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak zrobić puree z dyni

    Prosty przepis na puree z dyni znajdziesz tu: Puree z dyni
    Pamiętaj, że puree z dyni możesz przygotować wcześniej i zamrozić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    zrobione z pewnoscia za slodkie..... zamienilam spod tarty na ciasto francuskie, tez sie sprawdza - 11 lis 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis