Flaczki cielęce

    Flaczki cielęce

    4polubienia
    3godz.20min.


    Zrobione przez 7 osób

    Proste danie, które nasyci i rozgrzeje w chłodny dzień - flaczki cielęce z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 800 g flaczków cielęcych
    • 1 cebula
    • 2 duże marchewki, pokrojone w słupki
    • 1 pietruszka, pokrojona w słupki
    • 4 łyżki majeranku
    • 1 łyżka pieprzu
    • 2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    • 2 liście laurowe
    • 3-4 ziarna ziela angielskiego
    • 3 łyżki masła klarowanego
    • 2 łyżki mąki
    • 3-4 łyżki śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Flaczki oczyścić, umyć, zalać wrzącą wodą, zagotować i odcedzić. Ponownie zalać wrzątkiem, dodać cebulę i gotować przez około 2 godziny.
    2. Do oddzielnego garnka włożyć marchewkę, pietruszkę i wszystkie przyprawy i gotować przez około 40 minut.
    3. Gdy flaczki będą miękkie, odcedzić i pokroić w paski, dodać do wywaru warzywnego.
    4. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć, cały czas mieszając. Podlać 3-4 łyżkami wywaru, dodać śmietanę i rozprowadzić. Zasmażkę dodać do flaczków, wymieszać i zagotować.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis