Moje tiramisu

    Moje tiramisu

    1polubienie
    4godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepisów na tiramisu jest sporo - ja swoje przygotowuję z pieczonego biszkoptu bez jajek, masy z serka białego i mascarpone, no i oczywiście kawy z amaretto.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Ciasto
    • 1 puszka (510 g) mleka skondensowanego
    • 250 g masła roślinnego
    • 400 g mąki
    • 2 łyżki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody
    • 4 łyżki kakao
    • Masa
    • 6 łyżek kawy espresso
    • 8 łyżek amaretto
    • 1 pojemnik (150 g) serka białego (śmietankowego)
    • 1 pojemnik (250 g) serka mascarpone
    • 250 ml śmietany 30%
    • 4 łyżki cukru
    • sok z 1 cytryny
    • 3 łyżki wody różanej
    • gorzkie kakao do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Mleko zmiksować z masłem. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i sodą, cały czas miksując. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao. Ciasto wyłożyć do oddzielnych foremek i piec przez około 20 minut.
    3. Zaparzyć filiżankę kawy i przestudzić, dodać amaretto, wymieszać.
    4. Ser śmietankowy i mascarpone wymieszać na jednolitą masę ze śmietaną, cukrem, sokiem z cytryny i wodą różaną. Podzielić na dwie części.
    5. Ciemny biszkopt skropić połową kawy z amaretto i wyłożyć na niego połowę kremu serowego. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć pozostałą kawą. Pozostały serek nakładać łyżką jak wysepki. Oprószyć kakao i wstawić do lodówki na 3 godziny.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis