Zapiekanka z makaronu z pieczarkami

    Zapiekanka z makaronu z pieczarkami

    9polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Zapiekanki makaronowe od zawsze cieszą się uznaniem w mojej rodzinie - tym razem z makaronu razowego i pieczarek w lekkim sosie jogurtowym.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g makaronu razowego świderki
    • sól do smaku
    • 2 cebule
    • 1 por
    • 4 łyżki masła klarowanego
    • 4 ząbki czosnku
    • 6-7 dużych pieczarek
    • 4 pęczki świeżego koperku
    • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    • 1/2 szklanki śmietany
    • 1 białko
    • 1 łyżka masła
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    3. Cebule i por pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć cebulę z porem, lekko posolić i popieprzyć, dodać 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę.
    4. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na 2 łyżkach masła, doprawić solą i pieprzem.
    5. Koperek posiekać. W miseczce rozmieszać jogurt ze śmietaną i białkiem, dodać 2 ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem.
    6. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Układać warstwy - makaron, cebula z porem, pieczarki, cebula z porem, pieczarki i makaron. Wierzch posypać koperkiem, zalać sosem śmietanowo-jogurtowym. Piec przez 30 minut.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis