Najlepsza zupa ogórkowa

    Najlepsza zupa ogórkowa

    30polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 213 osób

    Jedna z najpyszniejszych zup jakie udało mi się ugotować! Ogórkowa na wywarze mięsnym, ale łatwo można z niej zrobić wegetariańską wersję rezygnując z kości schabowej.

    Bogusia Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kość schabowa
    • kawałek pora
    • 2 marchewki
    • 1/2 selera
    • 1 pietruszka
    • 1 cebula
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 1 słoik (900 ml) ogórków kiszonych
    • 4 ząbki czosnku
    • 3 ziemniaki
    • 1 łyżka majeranku
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 2 łyżki śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Do dużego garnka włożyć kość, pora, marchewkę, selera, pietruszkę i cebulę. Dodać ziele angielskie i zalać wodą. Doprawadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 40 minut.
    2. Ogórki zetrzeć na tarce, przełożyć do rondelka, zalać niewielką ilością wody i gotować przez około 20 minut.
    3. Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do zupy. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy, gotować przez ok. 15 minut, aż będą miękkie.
    4. Z zupy wyjąć kość i warzywa. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce i wrzucić z powrotem do zupy.
    5. Dodać ogórki i sok z ogórków, wymieszać, doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
    6. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie rozmieszać, aby nie było żadnych grudek. Wlać do zupy i zagotować. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (10)

    Efeb13
    autor:
    34

    zupa super! Pominąłem tarcie warzyw po ugotowaniu, żeby szybciej zjeść! Wrzuciłem je do zupy pokrojone w kostkę. - 13 sie 2013

    Amieszka
    autor:
    18

    Też warzywa pokroiłam w kosteczkę. - 25 sty 2015

    autor:
    12

    świetny przepis, przepyszna zupa - 18 gru 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis