Andrutowy snikers

    Andrutowy snikers

    14polubień
    5godz.40min.


    Zrobione przez 53 osoby

    Andruty zazwyczaj przekładamy masą karmelową ale można z nich również zrobić wafla smakiem przypominającego snikersa.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 375 g margaryny (1,5 kostki)
    • 250 g cukru
    • 2 opakowania (32 g) cukru waniliowego
    • 250 ml mleka
    • 250 g granulowanego mleka w proszku
    • 150 g herbatników, pokruszonych
    • 5 listków wafla
    • 150 g orzeszków ziemnych solonych, grubo posiekanych
    • 1 łyżka kakao
    • 100 g rodzynek
    • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +5godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 5godz.40min. 

    1. Margarynę, cukier, cukier waniliowy i mleko zagotować i ostudzić, aby było lekko ciepłe.
    2. Do masy dodać mleko w proszku, pokruszone herbatniki i pokruszonego jednego wafla. Wszystko dokładnie wymieszać i podzielić na 3 równe części.
    3. Do jednej części dodać orzeszki, do drugiej łyżkę kakao, a do trzeciej rodzynki.
    4. Wafle przekładać odpowiednio masami: orzechową, kakaową i rodzynkową.
    5. Przełożone wafle mocno docisnąć i odstawić aby andruty dobrze połączyły się z masami.
    6. Czekoladę roztopić i polać nią wierzch przygotowanego ciasta. Odstawić do lodówki na 4-5 godzin.

    rada

    Czas przygotowania 1 godzina + czas chłodzenia

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    2

    Świetne ciacho, słodziutkie, ja nie polewałam już czekoladą ale bardzo nam smakuje. - 01 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis