Pasztet drobiowy z warzywami

    Pasztet drobiowy z warzywami

    1polubienie
    2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo smaczny, zdrowy bo prawdziwie domowy pasztet z kurczaka z dodatkiem marchewki, selera i cukinii. Wspaniały dodatek do chleba.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 500 g mięsa z kurczaka
    • 500 g wątróbki drobiowej
    • 1 cebula
    • 1 marchewka
    • 1 seler
    • 1 cukinia
    • 3 jajka
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki majeranku
    • szczypta gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Kurczaka i wątróbkę pokroić w kostkę. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    2. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso z wątróbką. Dodać warzywa, podlać odrobiną wody, przykryć i dusić przez 10 minut. Przestudzić i przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić keksówkę.
    4. Do masy mięsno-warzywnej dodać jajka i przyprawy, dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki.
    5. Piec przez około godzinę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis