Koszyczki z jabłkami i bitą śmietaną

    Koszyczki z jabłkami i bitą śmietaną

    1polubienie
    1godz.45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Szarlotka pachnąca cynamonem z bitą śmietaną w wersji mini. Na romantyczną kolację albo na imprezę urodzinową.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 15 foremek o średnicy 8 cm

    • Kruche ciasto
    • 500 g mąki pszennej
    • 250 g masła lub margaryny
    • 7 łyżek mleka
    • 4 łyżki oleju
    • 1 jajko
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 cukier waniliowy (16 g)
    • Masa jabłkowa
    • 500 g jabłek
    • 3 łyżeczki soku z cytryny
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 łyżki bułki tartej do posypania ciasta
    • tłuszcz do wysmarowania foremek
    • bita śmietana do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać margarynę, mleko, olej, jajko, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zagnieść składniki na gładkie ciasto. Aby było bardziej kruche, schłodzić je w lodówce.
    2. Jabłka umyć, obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Pokrojone jabłka skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
    3. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić jabłka, dusić około 15 minut, aż odparuje sok. Do jabłek wsypać cukier waniliowy i cynamon, wymieszać. Podduszone jabłka przestudzić.
    4. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Foremki na tartaletki wysmarować tłuszczem.
    5. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrawać koła nieco większe od foremek, wylepić nimi dno i boki foremek i posypać bułką tartą. Do tak przygotowanych foremek wkładać po 2-3 łyżki nadzienia jabłkowego.
    6. Tartaletki piec w piekarniku około 30 minut. Po przestudzeniu udekorować bitą śmietaną i posypać cynamonem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis