Ciasteczka francuskie z jabłkami

    Ciasteczka francuskie z jabłkami

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 8 osób

    Z ciasta francuskiego z odpowiednimi dodatkami można wyczarować same smakowitości. Ciasteczka z jabłkiem i dżemem są jednym z nich.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 12 ciastek

    • 300 g jabłek
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub morelowego
    • 50 g orzechów włoskich
    • 4 łyżki płatków śniadaniowych z miodem i orzechami
    • 2 łyżki zimnego masła
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.
    2. Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki , usunąć gniazda nasienne. Cząstki jabłek pokroić na cienkie plastry i skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
    3. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i pokroić na 12 prostokątów. Rozwałkować je lekko na stolnicy oprószonej mąką.
    4. Płaty ciasta ostrożnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym kawałku ciasta dookoła zaznaczyć rant około 1 cm od brzegu.
    5. Wnętrze każdego prostokąta posmarować delikatnie dżemem brzoskwiniowym.
    6. Na prostokątach układać plasterki jabłek, tak aby na siebie zachodziły, ułożone jabłka posmarować resztą dżemu.
    7. Orzechy grubo pokroić i wymieszać z pokruszonymi pałatkami śniadaniowymi. Mieszanką posypać owoce i posmarować płatkami masła.
    8. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Przed podaniem posypać je cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis