Sałatka z rukoli z grzankami

    Sałatka z rukoli z grzankami

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Lekka, sycąca sałatka z rukolą, pieczarkami i suszonymi pomidorami może stanowić doskonały dodatek do smażonego mięsa.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 150 g pieczarek
    • 250 g rukoli
    • 1/2 pęczka bazylii
    • 50 g suszonych pomidorów
    • 4 kromki pieczywa tostowego, pokrojone w kostkę
    • Sos
    • 25 ml soku z cytryny
    • 100 ml oliwy z oliwek (może być smakowa, np. czosnkowa)
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

      Sos:

    1. Sok z cytryny i 60ml oliwy z oliwek oraz odrobinę soli i pieprzu dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
    2. Grzanki:

    3. Na połowie pozostałej oliwy przygotować grzanki: podsmażyć chleb tostowy pokrojony w kostkę.
    4. Sałatka:

    5. Pieczarki umyć, osuszyć i lekko podsmażyć na pozostałej oliwie. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem.
    6. Listki rukoli i bazylii umyć, osuszyć i wrzucić do wysokiej salaterki, dodać do nich grzyby oraz pocięte w paski suszone pomidory.
    7. Wszystko zalać przygotowanym sosem, a następnie posypać przyrumienionymi grzankami.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis