Śledzie zapiekane z sosem pomidorowym

    Śledzie zapiekane z sosem pomidorowym

    3polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Sos do śledzi przypomina nieco sos do ryby po grecku, dodając zioła prowansalskie zyskujemy oryginalny smak.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 7 

    • 500 g świeżych śledzi
    • 2 łyżki mąki
    • 2 łyżki oleju
    • Sos pomidorowy
    • 1 średnia cebula
    • 2 średnie ząbki czosnku
    • 1 mała marchewka
    • 300 g pomidorów z puszki
    • sól i pieprz
    • sok z cytryny do skropienia ryby
    • opcjonalnie zioła prowansalskie

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Śledzie umyć w zimnej wodzie, natrzeć solą i pierzem, odstawić na 1 godzinę do lodówki.
    2. Schłodzone śledzie obtoczyć w mące i podsmażyć na gorącym oleju.
    3. Usmażone śledzie ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
    4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    5. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Podsmażyć na nim cebulkę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek pokrojony w plasterki.
    6. Kiedy czosnek zacznie się rumienić, dodać marchew pokrojoną w cienkie słupki lub startą na tarce. Po 2-3 minutach dodać pomidory i doprawić wedle uznania.
    7. Sos pomidorowy zagotować i wylać na śledzie. Zapiekać przez 10-15 minut.
    8. Podawać na zimno.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis