Tradycyjne ruskie pierogi

    Tradycyjne ruskie pierogi

    17polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 18 osób

    Klasyka rodzaju - pierogi nadziewane farszem z ziemniaków i sera białego. Najlepiej smakują gotowane lub podsmażone z cebulką lub skwarkami.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 1 kg mąki
    • 300 ml wrzącej wody
    • 1 łyżka masła
    • 1 jajko
    • 4 szczypty soli
    • Farsz
    • 1,5 kg ziemniaków
    • 1/2 kg sera białego
    • 4 cebule
    • 3 łyżki masła
    • 2 łyżki soli
    • 2 łyżki pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Mąkę przesiać do miski. We wrzątku rozpuścić masło i wlać do mąki. Dodać jajko i sól, zarobić jednolite ciasto. Wyrabiać przez kilka minut.
    2. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zmielić razem z serem.
    3. Cebule drobno posiekać i usmażyć na maśle, od czasu do czasu podlewając odrobiną wody. Część cebuli odłożyć do podania z pierogami, a resztę wymieszać z ziemniakami i serem. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypując mąką. Uformować wałek i odkrawać małe kawałki, rozwałkowywać je na kółka, nakładać łyżeczkę farszu i formować pierogi, przyszczypując brzegi.
    5. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i wrzucać partiami po 10-15 pierogów. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, wlać pół szklanki zimnej wody i ponowie doprowadzić do wrzenia. Gdy pierogi znów wypłyną, wyjąć je łyżką cedzakową i podawać z cebulką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    AniaCiekawska
    autor:
    10

    Zrobilam dokladnie tak i moi goscie byli zachwyceni, to z wrzaca woda mnie zafascynowalo i spróbowalam, ciasto sie szybciej i lepiej gniecie (zrobilam w robocie w ciagu 4 minut na najwyzszych obrotach .....) - 26 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis