Muffinki z rokpolem i pieczarkami

    Muffinki z rokpolem i pieczarkami

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jedna z moich ulubionych efektownych przekąsek. Muffinki są bardzo szybkie w przygotowaniu a ser i pieczarki można dodawać wedle uznania, na słodko lub na słono.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 12 muffinek

    • 125 g masła
    • 250 g mleka
    • 2 jajka
    • 400 g mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • sól i pieprz
    • 250 g pieczarek
    • 150 g sera typu rokpol

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Masło rozpuścić w rondelku i zostawić do ostygnięcia.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    3. Mleko wlać do miseczki i wbić do niego dwa jajka, całość roztrzepać trzepaczką.
    4. Ostudzone masło wlać do mleka.
    5. Mąkę przesiać do innej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
    6. Połączyć mokre składniki (jajka z mlekiem i z masłem) z suchymi (mąka z proszkiem i przyprawami). Całość szybko wymieszać na jednolitą masę.
    7. Pieczarki wymyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ser typu rokpol pokroić w drobna kostkę.
    8. Pieczarki i ser wrzucić do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie wymieszać.
    9. Nakładać ciasto łyżeczką do silikonowej formy na muffinki lub małych papierowych foremek do pieczenia do ¾ ich wysokości.
    10. Piec przez 20 minut.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis