Chleb razowy na zakwasie

    Chleb razowy na zakwasie

    1polubienie
    2dni1godz.


    Zrobione przez 6 osób

    Pyszny chleb z mąki razowej z dodatkiem płatków owsianych i ziaren słonecznika. Zakwas należy przygotować 2 dni wcześniej.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Zakwas
    • 1 łyżka mąki żytniej razowej
    • 1/4 szklanki wody
    • Chleb
    • 250 g mąki pszennej razowej
    • 120 g mąki żytniej razowej
    • 150 g płatków owsianych
    • 250 g mąki pszennej
    • 1 łyżka soli
    • 2 łyżki ziaren słonecznika
    • 1 litr ciepłej wody
    • 1/4 szklanki zakwasu
    • olej do formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +2dni fermentowanie  ›  Gotowe w: 2dni1godz.30min. 

    1. Przygotować zakwas - mąkę rozpuścić w wodzie i odstawić na 2 dni.
    2. Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać wodę i zarobić elastyczne ciasto, które odchodzi od ręki.
    3. Dodać zakwas, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 3-4 godziny w ciepłe miejsce.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C. Foremkę natłuścić.
    5. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy. Piec przez około 50 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis