Ryż ze szpinakiem

    Ryż ze szpinakiem

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Smaczny sposób na aromatyczny ryż do dań mięsnych lub ryb - gotowany z przyprawami i szpinakiem. Polecam!

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 łyżki masła klarowanego
    • 2 liście laurowe
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    • 2 łyżeczki soli
    • 3/4 szklanki ryżu
    • 1 kg mrożonego szpinaku
    • 1 szklanka mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać przyprawy i smażyć cały czas mieszając, aż uwolni się aromat.
    2. Dodać ryż i smażyć, aż zrobi się szklisty. Nierozmrożony szpinak pokruszyć i dodać do ryżu, podlać odrobiną wody i dusić, aż szpinak będzie miękki.
    3. Całość zalać mlekiem, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 20 minut.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis