Placuszki jarzynowe z sosem serowo-ziołowym

    Placuszki jarzynowe z sosem serowo-ziołowym

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Smaczne placki ziemniaczano-jarzynowe smażone na złoto i podawane z aromatycznym sosem z twarogu i świeżych ziół.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 ziemniaki
    • 2 marchewki
    • 1 cukinia
    • 2 cebule
    • 1 pietruszka
    • 2 łyżki mąki
    • 2 jajka
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/4 szklanki oleju
    • Sos
    • 100 g twarogu
    • 3 łyżki mleka
    • 1 łyżka tymianku
    • 1 łyżka koperku
    • 1 łyżka szczypiorku
    • 1 łyżka estragonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ziemniaki i warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać mąkę, jajka i połowę ziół przeznaczonych na sos. Wymieszać na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem.
    2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron na rumiano.
    3. Twaróg wymieszać z mlekiem, dodać pozostałe zioła, podawać z plackami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis