Sałatka marchwiowo-pomarańczowa

    Sałatka marchwiowo-pomarańczowa

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Lekka, szybka i orzeźwiająca sałatka z marchewki i pomarańczy w sosie z dodatkiem musztardy i czosnku.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 kg marchewki
    • 2 pomarańcze
    • 1 pomarańczowa papryka
    • Sos
    • 5 łyżek oliwy
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 5 łyżek soku z pomarańczy
    • 2 ząbki czosnku
    • sól do smaku
    • ostra papryka do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce na długie wiórki.
    2. Jedną pomarańczę pokroić w ćwiartki, a drugą w półplasterki. Paprykę pokroić w wąskie paski.
    3. Wszystkie składniki sosu wymieszać na gładko. Dodać do startej marchewki i wymieszać. Do sałatki dodać pomarańczę pokrojoną w ćwiartki i wymieszać.
    4. Sałatkę przełożyć do salaterki, udekorować plasterkami pomarańczy i papryką. Smacznego!

    rada

    Sałatka powinna być wilgotna, jeśli jest zbyt sucha trzeba dorobić więcej sosu. Można również dodać posiekany koperek.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Pyszna sałatka. Ja dałem czerwoną paprykę, gdyż sklepy w mojej okolicy są słabo zaopatrzone. Kupiłem duże mandarynki i użyłem samych filetów. Sałatka nie była sucha, gdyż mandarynki mają dużo soku ( tu przy filetowaniu przyda się deska z krawędziami lub rowkiem). Polecam. - 21 wrz 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis