Twarogowe placuszki z sosem malinowym

    Twarogowe placuszki z sosem malinowym

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Wspaniałe na podwieczorek lub lunch, szczególnie dla małych domowników. Smażone placuszki z twarogu podawane z sosem z malin lub truskawek.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 jajka
    • sól do smaku
    • 200 g sera białego
    • 2-3 łyżki mąki
    • olej do smażenia
    • Sos
    • 500 g malin lub truskawek
    • sok z 1 pomarańczy
    • skórka otarta z pomarańczy
    • 2 łyżki miodu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z serem, dodać mąkę i wymieszać. Delikatnie połączyć z pianą z białek.
    2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć małe placuszki z obu stron na złoty kolor.
    3. Maliny zmiksować z sokiem, skórką z pomarańczy i miodem. Lekko podgrzać w rondelku i podawać z placuszkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis