Cytryny jako dodatek do mięs i wędlin

    Cytryny jako dodatek do mięs i wędlin

    2polubienia
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wyjątkowo aromatyczny dodatek do mięs - cytryny w zalewie z miętą, rozmarynem, cynamonem i anyżkiem.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 słoiki

    • 6 cytryn
    • Zalewa
    • 1 litr wody
    • 2 gałązki mięty
    • 4 gałązki rozmarynu
    • 30 g soli jodowanej
    • 30 g cukru
    • 2 kawałki cynamonu
    • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 2 gwiazdki anyżku
    • 2 łyżeczki zielonego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Cytryny umyć, zalać wrzątkiem i gotować przez około 2 minuty. Wyjąć, ostudzić i osuszyć. Każdą cytrynę naciąć na krzyż tak aby jej nie przekroić do końca.
    2. W garnku zagotować wszystkie składniki na zalewę.
    3. Cytryny ułożyć w słoiku i zalać gorącą zalewą tak, aby wszystkie cytryny były przykryte. Zakręcić i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 tygodnie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis