Truskawki i wino

    (1)
    3 godz. 10 min

    Wspaniały deser, lekki i orzeźwiający. Truskawki marynują się godzinami w winie, powodując, że na dnie miski powstaje wino o smaku truskawkowym, o które wszyscy będą walczyć. Ilość cukru trzeba dostosować w zależności od tego, jak słodkie będą truskawki. Świetny sposób na wykorzystanie nie za słodkich truskawek! Zamiast szampana można użyć wino.


    Zrobione przez 60 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 450 g (3 szkl.) świeżych truskawek, obranych z szypułek i pokrojonych w ćwiartki
    • 150 g (3/4 szkl.) cukru białego, lub do smaku
    • 350 ml (1 i 1/2 szkl.) białego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.10min. 

    1. Włożyć truskawki do średniej miski. Posypać cukrem, a następnie zalać winem. Przykryć i przechowywać w lodówce przez 2-3 godziny.
    2. Przed podaniem pozostawić truskawki na 15-20 minut w temperaturze pokojowej. Wyjąć truskawki łyżką i nałożyć do 6 pucharków, zalać winem.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (1)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (8)