Zaloguj się Zarejestruj się

Ciasto Stefanka

Pyszne ciasto wielowarstwowe prawie jak tort - doskonałe na każdą okazję. Lekkie warstwy placka przekładane galaretką i kremem, oblane czekoladową polewą.

Składniki
ilość porcji: 16 

  • Ciasto
  • 400 g margaryny
  • 350 g cukru pudru
  • 8 jajek
  • 1/2 kg mąki
  • 1 opakowanie (16 g) proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 (75 g) galaretka porzeczkowa
  • Krem
  • 1 kostka (250 g) masła
  • 3 jajka
  • 200 g cukru kryształu
  • 16 g cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • Polewa
  • 100 g masła
  • 50 g kakao
  • 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1godz. tężenie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    Ciasto

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
  2. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodawać stopniowo po jednym jajku, cały czas ucierając.
  3. Mąkę przesiać z proszkiem i stopniowo dodawać do utartego ciasta. Dodać aromat, wymieszać.
  4. Ciasto podzielić na 4 części. Przygotować 4 kawałki papieru pergaminowego, nasmarować tłuszczem i rozwałkować na każdym część ciasta. Piec przez około 10 minut. Odstawić do przestudzenia.
  5. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, dodając trochę mniej wody. Odstawić do przestygnięcia.
  6. Krem

  7. Masło utrzeć na puszystą masę. Jajka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą i jasną masę. Stopniowo dodawać do masła, cały czas ucierając. Na końcu dodać aromat.
  8. Każdy placek posmarować cienką warstwą galaretki, a na to nałożyć warstwę kremu. Nakładać jeden na drugi.
  9. Przygotować polewę. Masło roztopić w rondelku razem z kakao i cukrem. Polać nią placek i odstawić do zastygnięcia.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Domowy cukier waniliowy?

Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie