Pyszne bitki wołowe

    Pyszne bitki wołowe

    6polubień
    1godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniały obiad dla całej rodziny - miękkie bitki duszone w sosie własnym, najlepiej smakują z kaszą i buraczkami lub z surówką.

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg udźca wołowego
    • mąka do oprószenia
    • olej do smażenia
    • 3-4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 1 liść laurowy
    • 2 suszone grzyby
    • szczypta ostrej papryki
    • 1/2 szklanki wody lub bulionu wołowego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Mięso pokroić w poprzek włókien na 1 cm plastry. Lekko rozbić i oprószyć mąką.
    2. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć bitki z obu stron na dużym ogniu. Przełożyć do rondla.
    3. Dodać czosnek, liść laurowy, pokruszone grzyby i paprykę. Podlać 1/2 szklanki wody lub bulionu, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.
    4. Pod koniec gotowania wyjąć liść laurowy, doprawić solą i pieprzem i podawać.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis