Pomidory słodko-kwaśne

    Pomidory słodko-kwaśne

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 6 osób

    Smaczny dodatek do przeróżnych dań, mięs i kanapek - pomidory i papryka marynowane w occie z dodatkiem cynamonu i goździków.

    Składniki
    ilość sztuk: 5 słoików

    • 2 kg twardych, dojrzałych pomidorów
    • 1/2 kg papryki
    • 1/2 kg cebuli
    • Zalewa
    • 3 szklanki octu winnego
    • 3 szklanki wody
    • 1,5 kg cukru
    • kawałek cynamonu
    • skórka otarta z cytryny
    • 1 łyżeczka goździków
    • 2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Pomidory pokroić w plastry, paprykę w paski, a cebulę w krążki.
    2. Wszystkie składniki zalewy gotować przez 15 minut.
    3. Warzywa włożyć równomiernie do słoików i zalać gorącą zalewą.
    4. Słoiki szczelnie zamknąć i odwrócić do góry dnem. Przykryć kocykiem i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis