Pikantny sos pomidorowo-paprykowy

    Pikantny sos pomidorowo-paprykowy

    3polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 13 osób

    Z dojrzałych i pysznych pomidorów warto zrobić przetwory - tym razem sos z dodatkiem papryki i jabłek - pikantny!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1,5 kg pomidorów
    • 1 kg czerwonej papryki
    • 1 kg jabłek
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżka soli
    • pieprz cayenne do smaku
    • 3 główki czosnku
    • 1,5 szklanki oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Pomidory obrać ze skórki, z papryki usunąć gniazda nasienne. Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Warzywa z jabłkami przepuścić przez maszynkę do mięsa.
    2. Rozdrobnione warzywa z jabłkami przełożyć do garnka, dodać cukier, sól i pieprz i gotować przez 45 minut.
    3. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do garnka razem z olejem, gotować przez kolejne 15 minut.
    4. Gorący sos przekładać do słoików. Zamknąć i postawić do góry dnem, przykryć kocykiem i odstawić do przestygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis