Sos pomidorowy inaczej

    Sos pomidorowy inaczej

    3polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 11 osób

    Bardzo aromatyczny i pikantny sos pomidorowy z dodatkiem imbiru, cynamonu, chili, goździków i kurkumy.

    Składniki
    ilość sztuk: 6 słoików

    • 2 kg pomidorów
    • 2 łyżki oleju
    • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
    • 2 kawałki cynamonu
    • 1 łyżeczka anyżku
    • 2 suszone papryczki chili
    • 5 goździków
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 5 łyżeczek cukru
    • 3 łyżki białego wytrawnego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Pomidory obrać ze skórki i drobno pokroić.
    2. W rondelku rozgrzać olej, dodać imbir, cynamon, anyżek, chili, goździki i kurkumę i smażyć przez minutę, aż uwolni się aromat.
    3. Do przypraw dodać pomidory i 3 łyżki wody, dusić na małym ogniu przez 40 minut, często mieszając.
    4. Całość przetrzeć przez sito, dodać cukier i wino, gotować przez kolejne 25 minut.
    5. Sos przelewać do wyparzonych słoików.
    6. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Efeb13
    autor:
    11

    - - 19 lip 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis