Pączki małe z konfiturą z wiśni

    Pączki małe z konfiturą z wiśni

    12polubień
    2godz.30min.


    Zrobione przez 10 osób

    Pyszne i naprawdę proste do zrobienia małe pączki nadziewane konfiturą - przepis z babci na wnuczkę :)

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 45 małych pączków

    • pół kostki masła (125 g)
    • 200 ml mleka 3,2%
    • 60 g świeżych drożdży
    • 500 g mąki pszennej, przesianej
    • 3 łyżki cukru
    • szczypta soli
    • 1 białko
    • 4 żółtka
    • 1 łyżka cukru wanilowego
    • 1 kieliszek (25 ml) spirytusu
    • konfitura z wiśni
    • 1,5 litra oleju słonecznikowego do smażenia
    • opcjonalnie 15 g cukru pudru na lukier

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz.30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Rozpuścić masło i odstawić do ostudzenia. Mleko podgrzać. Drożdże pokruszyć, posypać 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, zalać mlekiem i odstawić na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
    2. Mąkę przesiać na stolnicę aby ja napowietrzyć, dodać szczyptę soli. Jajka utrzeć z cukrem mikserem na gładką masę.
    3. Na przesianą mąkę wlać drożdże, dodać białko, żółtka, cukier waniliowy, spirytus i na końcu dodać masło.
    4. Wyrabiać energicznie ciasto, następnie posypać jego wierzch mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
    5. Na posypaną mąką stolnicę wyłożyć wyrośnięte ciasto, rozwałkować na grubość około 3 cm i wykrawać mała szklanką koła. Nakładać małą łyżeczką konfiturę z wiśni. Formować pączki i odkładać na 15 minut do wyrośnięcia.
    6. Olej rozgrzać powoli na małym ogniu, do rozgrzanego wkładać po 5-6 małych pączków.
    7. Smażyć z obu stron do zrumienia po 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
    8. Podawać polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    autor:
    2

    Wczoraj pierwszy raz robiłam pączki z tego przepisu i wyszly rewelacyjne, co prawda niektóre sie rozklejaly w pieczeniu ale to raczej moja wina- zle je sklejalam. Gorąco polecam - 04 lut 2016

    AmeliaPas
    autor:
    2

    Witam.Bardzo polecam te pączki.Są smaczne dla gości jak i dla mnie !!!!!!!!!!Polecam i dziękuję :* - 03 lut 2016

    autor:
    2

    Fajny ten przepis, nic dodać nic ująć i pączki takie delikatne wyszły, yummy! Formowanie pączków szło mi jakoś koślawo więc powycinałam kółka, usmażyłam pączki a później je naszprycowałam marmoladką. Też super - 07 lut 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis