Faworki czyli chrust

    Faworki czyli chrust

    9polubień
    50min.


    Zrobione przez 46 osób

    Kto nie zna przysmaku z dzieciństwa - faworki zwane chrustem? Uwaga uzależniają :) To przepis mojej babci, więc sprawdzony!

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 600 g mąki pszennej, przesianej
    • łyżka cukru pudru
    • 1/3 łyżeczki soli
    • 1 łyżka masła
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
    • 1 łyżka spirytusu 96%
    • 1 kg smalcu do smażenia (opcjonalnie 1 litr oleju)
    • przesiany cukier puder do posypania
    • 3 łyżki mąki pszennej do posypania stolnicy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, sól i masło, rozdrobnić całość palcami.
    2. Wbić jajka, dodać śmietanę i spirytus i energicznie zagnieść ciasto.
    3. Tak przygotowane ciasto przemielić przez maszynkę do mięsa - w ten sposób je napowietrzymy i faworki będą bardzo kruche.
    4. Ciasto ponownie delikatnie zagnieść i cienko rozwałkować, posypywać mąką żeby się nie kleiło.
    5. Radełkiem pokroić na paski szerokości około 3 cm i długości 10 cm. Na środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie na około 2 cm i przewlec jeden koniec przez to nacięcie.
    6. W rondelku rozpuścić smalec (opcjonalnie rozgrzać olej).
    7. Kłaść faworki na bardzo gorący tłuszcz i wyciągać łyżką cedzakową po zrumienieniu się.
    8. Wyciągnięty chrust grubo posypać cukrem pudrem.

    rada

    Z podanych proporcji wychodzi wieeelka micha faworków.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    8

    Jako, że mój przepis gdzieś mi się zapodział postanowiłam znaleźć jakiś w internecie. Wpadłam na ten. Użyłam troszkę mniej mąki i jako że śmietany miałam tak ok. 2 łyżek wymieszałam z jogurtem naturalnym. Ciasta nie przerzuciłam przez maszynkę, ale dłużej je ugniatałam ręcznie i odstawiłam, bo chciałam, żeby goście przyjechali na świeże. Wyszły super i naprawdę sporo- kopiasty talerz deserowy (taki do tortów i ciast). Ach zamiast spirytusu którego też akurat nie miałam pod ręką użyłam 40% wódki i wlałam 2 łyżki xD - 15 gru 2015

    autor:
    2

    fajny przepis? - 28 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis