Soczyste filety z kurczaka po indyjsku

    Soczyste filety z kurczaka po indyjsku

    7polubień
    50min.


    Zrobione przez 5 osób

    Szybkie, orientalne danie z kurczaka z curry i kuminem, pomidorami i mleczkiem kokosowym. Najlepiej smakuje z ryżem basmati.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 filety z piersi kurczaka
    • 4 łyżki curry
    • olej do smażenia
    • pół łyżki kuminu
    • 1 średnia marchew, pokrojona w kostkę
    • 1 srednia cebula, pokrojona w kostkę
    • 1 puszka (400 g) pomidorów
    • 1 puszka (165 ml) mleka kokosowego
    • sól, pieprz cayenne
    • świeża kolendra

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Piersi kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Obsypać curry.
    2. Uprażyć na łyżce oleju kumin, dodać obsypane w curry piersi kurczaka, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i marchew. Dusić wszystko na średnim ogniu około 10 minut.
    3. Zalać kurczaka pomidorami w puszce a następnie mlekiem kokosowym, dodać sól i pieprz cayenne do smaku.
    4. Dusić potrawkę na małym ogniu do połączenia składników, około 20 minut.
    5. Posypać grubo poszatkowaną świeżą kolendrą.

    rada

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis