Kurczak pieczony po staropolsku

    Kurczak pieczony po staropolsku

    4polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 6 osób

    Kurczak pieczony po staropolsku, faszerowany nadzieniem z kaszy gryczanej i włoszczyzny, to rodzinny przepis na tradycyjne danie obiadowe lub danie na świąteczny stół.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 cały kurczak - około 1,2 kg
    • 1 duża marchewka, ugotowana
    • 1 pietruszka, ugotowane
    • pół średniego selera, ugotowanego
    • 1 cebula
    • 2 łyżki masła
    • 1 woreczek (100 g) kaszy gryczanej ugotowanej al dente
    • sól, pieprz i suszony lubczyk do smaku
    • pół bułki kajzerki rozmoczonej w mleku
    • 1 jajko
    • pęczek natki pietruszki, posiekany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
    2. Warzywa: marchewkę, seler i pietruszkę pokroić w kostkę.
    3. Cebulę pokroić w kostkę i delikatnie zrumienić na 2 łyżkach masła. Dodać kaszę gryczaną i pokrojone warzywa, doprawić solą pieprzem i lubczykiem, i dusić razem 5 minut.
    4. Do ostudzonego farszu dodać rozdrobnioną i odciśniętą z mleka kajzerkę, dodać jajko i dokładnie całość połączyć. Wkroić natkę pietruszki.
    5. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
    6. Kurczaka ciasno nadziać farszem z kaszy i spiąć wykałaczkami.
    7. Włożyć do brytfanny i piec przez około 1 godzinę, polewając często wytworzonym w brytfannie sosem.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis