Zaloguj się Zarejestruj się

Kurczak pieczony po staropolsku

Kurczak pieczony po staropolsku, faszerowany nadzieniem z kaszy gryczanej i włoszczyzny, to rodzinny przepis na tradycyjne danie obiadowe lub danie na świąteczny stół.

gee Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 6 

  • 1 cały kurczak - około 1,2 kg
  • 1 duża marchewka, ugotowana
  • 1 pietruszka, ugotowane
  • pół średniego selera, ugotowanego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 woreczek (100 g) kaszy gryczanej ugotowanej al dente
  • sól, pieprz i suszony lubczyk do smaku
  • pół bułki kajzerki rozmoczonej w mleku
  • 1 jajko
  • pęczek natki pietruszki, posiekany

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

  1. Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
  2. Warzywa: marchewkę, seler i pietruszkę pokroić w kostkę.
  3. Cebulę pokroić w kostkę i delikatnie zrumienić na 2 łyżkach masła. Dodać kaszę gryczaną i pokrojone warzywa, doprawić solą pieprzem i lubczykiem, i dusić razem 5 minut.
  4. Do ostudzonego farszu dodać rozdrobnioną i odciśniętą z mleka kajzerkę, dodać jajko i dokładnie całość połączyć. Wkroić natkę pietruszki.
  5. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
  6. Kurczaka ciasno nadziać farszem z kaszy i spiąć wykałaczkami.
  7. Włożyć do brytfanny i piec przez około 1 godzinę, polewając często wytworzonym w brytfannie sosem.

Wszystko o kurczaku

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie