Sernik przekładany mandarynkami

    Sernik przekładany mandarynkami

    2polubienia
    1godz.45min.


    Zrobione przez 5 osób

    Kolejna wariacja sernikowa: sernik na kruchym spodzie, z warstwą mandarynek i masy serowej, polany gorzką czekoladą.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blacha 20 cm x 38 cm

    • Spód
    • 180 g mąki pszennej
    • 50 g cukru
    • 125 g zimnego masła
    • 1 łyżeczka zimnej wody
    • 1 żółtko
    • Masa serowa:
    • 600 g sera białego
    • starta skórka z 1 cytryny
    • 80 g cukru
    • 2 jajka
    • 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego
    • Dodatkowo
    • masło do wysmarowania blachy
    • 300 g mandarynek
    • 300 g gorzkiej czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, całość posiekać nożem. Dodać zimną wodę i żółtko, zagnieść i wstawić na 60 minut do lodówki.
    2. Ser biały utrzeć ze skórką z cytryny. Mieszając dodać cukier, jajka i budyń.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    4. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę wysmarowaną masłem.
    5. Mandarynki umyć, obrać i podzielić na cząstki.
    6. Wyłożyć nimi blachę z ciastem, zalać masą serową i piec przez 45 minut.
    7. Czekoladę roztopić w rondelku i polać nią wystudzony sernik.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis