Serniczki wiśniowe na kruchym cieście

    Serniczki wiśniowe na kruchym cieście

    2polubienia
    2godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Sprawdzony przepis na pyszny nieprzesłodzony deser. Mini-serniczki z wiśniami, które piecze się w osobnych kokilkach.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 10 mini-serniczków

    • Ciasto
    • 250 g mąki pszennej
    • 65 g cukru
    • 250 g masła
    • 2 żółtka
    • 3 łyzki zimnej wody
    • Masa serowa:
    • 750 g mielonego tłustego twarogu
    • 180 g cukru pudru
    • 3 jajka
    • 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego
    • 250 ml mleka
    • 50 ml oleju
    • Dodatkowo
    • 500 g wiśni bez pestek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej cukier i masło, i wszystko posiekać nożem.
    2. Żółtka roztrzepać z trzema łyżkami zimnej wody, wlać do mąki i energicznie zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki.
    3. Przygotować masę serową: ser zmiksować z cukrem i jajkami. Budyń wymieszać z mlekiem i stopniowo wlewać do zmiksowanego sera, miksując. Dodać olej i całość wymieszać.
    4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    5. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wykroić z niego 10 kółek o średnicy 8 cm. Wyłożyć nimi dno i boki ceramicznych, żaroodpornych foremek.
    6. Na cieście rozłożyć wiśnie i zalać masą serową.
    7. Piec przez 40 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis