Pyszny sernik jabłkowy

    Pyszny sernik jabłkowy

    2polubienia
    2godz.25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszny, delikatny i soczysty przez dodane jabłka sernik. Polecam na świąteczny stół, ale tez po prostu "do kawy".

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 okrągła foremka o średnicy 30 cm

    • Ciasto
    • 250 g mąki pszennej
    • szczypta soli
    • 65 g cukru
    • 255 g masła
    • 2 żółtka
    • 3 łyżki zimnej wody
    • Nadzienie
    • 100 g rodzynek
    • 50 ml rumu
    • 500 g tłustego białego sera
    • skórka starta z całej cytryny
    • 65 g cukru
    • 2 całe jajka
    • 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego
    • 1 kg umytych, obranych jabłek, pokrojonych w ćwiartki i oczyszczonych z gniazd nasiennych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

      Ciasto:

    1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej szczyptę soli, cukier oraz masło i wszystko poszatkować nożem.
    2. Żółtka roztrzepać z trzema łyżkami zimnej wody i wlać do mąki. Energicznie zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki.
    3. Nadzienie:

    4. Rodzynki przepłukać w wodzie i namoczyć w rumie. Odstawić, a gdy napęcznieją - odsączyć.
    5. Ser utrzeć ze skórką cytrynową. Ucierając dodawać cukier, jajka i opakowanie budyniu.
    6. Oczyszczone wcześniej jabłka skropić rumem.
    7. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    8. 3/4 schłodzonego ciasta rozwałkować i wyłożyć nim spód oraz boki natłuszczonej masłem foremki. Lekko (10 minut) podpiec w nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu ciasta skręcić temperaturę w piekarniku do 180 stopni C.
    9. Na podpieczony spód z kruchego ciasta wyłożyć jabłka, posypać rodzynkami i przykryć masą serową. Na wierzch wyłożyć resztę rozwałkowanego kruchego ciasta.
    10. Sernik piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis