Deser cytrynowy z bezami

    Deser cytrynowy z bezami

    2polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny deser na każdą okazję - lekki i orzeźwiający krem cytrynowy zapiekany z bezą a następnie schłodzony. Palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 cytryny
    • 2 jajka
    • 2/3 szklanki cukru pudru
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 5 łyżek masła
    • 3 łyżki śmietany kremówki
    • 1 szklanka cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Cytryny sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę, a ze wszystkich wycisnąć sok.
    2. Białka oddzielić od żółtek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok i skórkę z cytryny. Postawić na wolnym ogniu i gotować, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia i dodać masło, wymieszać i odstawić do przestudzenia.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    4. Masę cytrynową wymieszać ze śmietaną. Przełożyć do foremek do 2/3 ich wysokości. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier.
    5. Każdą porcję kremu przykryć odrobiną piany z białek. Piec przez około 3 minuty, aż wierzch zrobi się rumiany. Odstawić do przestygnięcia. Przed podaniem schłodzić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis