Polędwica wieprzowa z ananasem

    (1)
    30 min

    Pyszny przepis na soczyste i aromatyczne kotlety z polędwicy w sosie musztardowo-imbirowym podane z ananasem.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g polędwicy wieprzowej
    • 1 puszka (540 g) ananasa
    • 1 łyżka musztardy
    • 1,5 łyżeczki imbiru
    • 1,5 łyżeczki papryki
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej
    • olej do smażenia
    • zielona papryka i sałata do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Polędwicę pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Lekko rozbić. Zalać sokiem z ananasa.
    2. W rondelku wymieszać kilka łyżek soku z ananasa z musztardą, imbirem, papryką, cukrem, sokiem z cytryny i mąką. Zagotować, cały czas mieszając.
    3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron na rumiano.
    4. Ananasa pokroić na kawałki. Usmażone kotlety polać sosem, udekorować ananasem, papryką i sałatą.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (1)

    JerzyWoźniak
    autor:
    0

    Plastry polędwiczki delikatnie posoliłem solą morską i posypałem świeżo zmieloną kolendrą. Tak przygotowane na całą noc trzymałem w lodówce, zalane w odrobinie soku z puszki. Pychota. Pomimo, że dałem CAŁY sok z puszki, przy 2 łyżkach kartoflanki sos wyszedł bardzo gęsty, ale dobry  -  09 lip 2017

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (6)