Szpinakowy pasztet

    Szpinakowy pasztet

    3polubienia
    9godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniały pasztet, który posmakuje jako dodatek do kanapek lub na przystawkę z krakersami - dodatek łososia sprawia, że ta przekąska jest wyjątkowa! Spróbuj!

    Romanek Virginia, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 400 g łososia
    • 3 jajka
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 450 g świeżego szpinaku
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 150 ml śmietany 30%
    • 1 łyżka masła do foremki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 9godz.30min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Keksówkę nasmarować masłem i wyłożyć folią aluminiową.
    2. Połowę łososia pokroić w kostkę, resztę włożyć do blendera razem z jajkami i zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
    3. Szpinak opłukać, osuszyć i posiekać. Partiami dodawać szpinak do blendera i miksować na gładko. Dodać czosnek i zmiksować.
    4. Masę szpinakową przełożyć do miski, dodać kawałki łososia i śmietanę. Wymieszać i przełożyć do foremki, przykryć folią. Foremkę wstawić do dużej blachy napełnionej do połowy wodą. Piec przez około 1 godzinę.
    5. Pasztet przestudzić, a następnie wstawić na noc do lodówki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    oleńka
    autor:
    0

    Pyszny, delikatny pasztet o konsystencji lekkiej pianki. W połowie pieczenia odkryłam go, bo było w nim dużo płynu, ale po upływie czasu pieczenia ładnie się ściął. Następnym razem użyję mniejszej keksówki, bo na dużą jest go za mało i taki niziutki wychodzi - 31 paź 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis