Żurek na wędzonce

    Żurek na wędzonce

    7polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Wspaniały żurek nie tylko na Wielkanoc. Gotowany na wędzonej kości, z dodatkiem kiełbasy i suszonych grzybów, podawany z jajkiem.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 700 g wędzonej kości schabowej
    • 2 liście laurowe
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 4 grzyby suszone
    • 1 cebula
    • 5 ząbków czosnku
    • 2 laski wędzonej kiełbasy
    • 1 szklanka zakwasu na żurek
    • sól i pieprz do smaku
    • majeranek do smaku
    • 3 jajka ugotowane na twardo
    • kawałek korzenia chrzanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Kość schabową włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, grzyby, cebulę i czosnek. Zalać 1,5 litra wody i gotować przez około godzinę.
    2. Z żurku wyjąć kości i oskubać je z mięsa, dodać do żurku. Kiełbasę pokroić na kawałki, dodać zakwas i gotować przez 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
    3. Jajka obrać i przekroić na pół. Chrzan zetrzeć prosto do talerza, dodać połówkę jajka i nalewać żurek.

    zamiennik

    Zamiast kiełbasy wędzonej można dodać białą, trzeba ją wtedy gotować w żurku przez 30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    AgataMaraś
    autor:
    0

    Pyszny - 24 sie 2016

    Efeb13
    autor:
    0

    Nic dodać, nic ująć! Żurek wyśmienity! - 02 mar 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis