Zaloguj się Zarejestruj się

Bigos z indykiem

Lżejsza wersja tradycyjnego bigosu - z mięsa dodaję pierś z indyka i trochę kiełbasy, dodaję suszone grzyby i śliwki, a całość duszę z dodatkiem czerwonego wina.

Składniki
ilość porcji: 8 

  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg białej kapusty
  • kilkanaście ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • sól do smaku
  • 1/2 kg mięsa z piersi indyka
  • 1/2 kg kiełbasy
  • 2 cebule
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 90 g koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.40min. 

  1. Grzyby zalać wodą i odstawić do namoczenia.
  2. Kapustę białą i kiszoną poszatkować, zalać litrem wody, dodać przyprawy i gotować przez około godzinę.
  3. Indyka pokroić w kostkę, obsmażyć ze wszystkich stron na oleju, dodać do kapusty.
  4. Kiełbasę pokroić w plasterki, obsmażyć na patelni i dodać do kapusty.
  5. Cebule posiekać, zeszklić na oleju i dodać do garnka.
  6. Do gotującego się bigosu dodać namoczone grzyby oraz śliwki. Gotować przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
  7. Pod koniec gotowania dodać wino i koncentrat, wymieszać i jeszcze chwilę gotować.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie