Bigos z indykiem

    Bigos z indykiem

    2polubienia
    3godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Lżejsza wersja tradycyjnego bigosu - z mięsa dodaję pierś z indyka i trochę kiełbasy, dodaję suszone grzyby i śliwki, a całość duszę z dodatkiem czerwonego wina.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 100 g suszonych grzybów
    • 2 kg kiszonej kapusty
    • 1 kg białej kapusty
    • kilkanaście ziaren pieprzu
    • kilka ziaren ziela angielskiego
    • 3 listki laurowe
    • sól do smaku
    • 1/2 kg mięsa z piersi indyka
    • 1/2 kg kiełbasy
    • 2 cebule
    • 100 g suszonych śliwek
    • 1 szklanka czerwonego wina
    • 90 g koncentratu pomidorowego
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.40min. 

    1. Grzyby zalać wodą i odstawić do namoczenia.
    2. Kapustę białą i kiszoną poszatkować, zalać litrem wody, dodać przyprawy i gotować przez około godzinę.
    3. Indyka pokroić w kostkę, obsmażyć ze wszystkich stron na oleju, dodać do kapusty.
    4. Kiełbasę pokroić w plasterki, obsmażyć na patelni i dodać do kapusty.
    5. Cebule posiekać, zeszklić na oleju i dodać do garnka.
    6. Do gotującego się bigosu dodać namoczone grzyby oraz śliwki. Gotować przez około 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
    7. Pod koniec gotowania dodać wino i koncentrat, wymieszać i jeszcze chwilę gotować.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis