Marynowana fasolka szparagowa

    Marynowana fasolka szparagowa

    4polubienia
    50min.


    Zrobione przez 14 osób

    Uwielbiam fasolkę szparagową - pyszny, zdrowy i niskokaloryczny dodatek do dań - w sezonie zawsze przygotowuję ją w marynacie i pakuję w słoiki.

    Składniki
    ilość sztuk: 3 słoiki

    • 1 kg fasolki
    • kilka ziaren ziela angielskiego
    • kilka listków laurowych
    • Zalewa
    • 1 litr wody
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
    • 1 łyżka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Fasolkę opłukać, odkroić końcówki i gotować przez 3 minuty w osolonej wodzie.
    2. Fasolkę włożyć do słoików, dodać po kilka ziaren ziela i liści laurowych.
    3. Składniki zalewy zagotować. Zalać fasolkę.
    4. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 30 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis