Trifle malinowy

    Trifle malinowy

    1polubienie
    4godz.20min.


    Zrobione przez 261 osób

    Warstwowy deser, który - teoretycznie - powinien wykarmić wiele osób! Wiem, że to nie jest typowe ciasto, ale myślę, że jest lepsze od ciast! I naprawdę jest w stanie wykarmić wiele osób!

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 355 ml śmietany tortowej
    • 150 g (1/4 szkl.) cukru
    • 500 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 100 g (1/2 szkl.) cukru
    • 300 g gotowej babki (upieczonej)
    • 550 g mrożonych malin, rozmrożonych
    • 2 łyżki gorzkiego kakao, do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.20min. 

    1. W średniej misce ubić na sztywno śmietanę z 1/4 szklanki cukru. W innej misce zmiksować serek śmietankowy z sokiem z cytryny, wanilią i 1/2 szklanki cukru. Dodać 2 szklanki bitej śmietany do mieszaniny z serkiem, delikatnie wymieszać. Pozostałą bitą śmietanę odłożyć na bok.
    2. Pokroić babkę na 18 plasterków o grubości 1,5 cm. Odsączyć maliny, zostawiając sok w osobnej miseczce. Wyłożyć dno 3 litrowej szklanej miski lub naczynia do trifle jedną trzecią plastrów babki. Skropić sokiem malinowym. Pokryć jedną czwartą mieszaniny z serkiem. Poprószyć 1/4 przesianego kakao. Przykryć jedną trzecią malin. Warstwy powtórzyć dwukrotnie. Na koniec wyłożyć pozostałą mieszaninę z serkiem, bitą śmietanę i posypać przesianym kakao. Przykryć i przechowywać w lodówce przez 4 godziny przed podaniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis