Faworki babuni

    Faworki babuni

    5polubień
    50min.


    Zrobione przez 17 osób

    Bardzo szybko się je robi i są całkiem proste. Naprawdę dobry przepis na faworki bez spirytusu i bez proszku do pieczenia.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 4 żółtka
    • 1 duża, czubata łużka masła
    • 2 szklanki mąki
    • ciepła woda
    • szczypta soli
    • olej lub smalec do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Żółtka zagnieść z mąką, masłem i wodą, dodać szczyptę soli. Wody dodać tyle żeby wyszło miękkie ciasto.
    2. Rozwałkować ciasto jak najcieniej i pokroić na paski o szerokości 2 cm. Na środku naciąć paski i przeciągnąć jeden koniec.
    3. W garnku dobrze rozgrzać smalec lub olej i smażyć faworki na rumiano partiami.
    4. Najlepiej jest po upieczeniu odczekać 1 dzień bo są trochę lepsze.

    rada

    smacznego

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    LilliAnBibkaBibkiewicz
    1

    Jest prosty i szybki, wszystko mialam w domu, zrobilam chrusciki blyskawicznie i sa wysmienite ! pierwszy raz w zyciu robilam chrusciki i na prawde jestem zachwycona przepisem, wyladuje zaraz w moim wody dodalam stosunkowo duzo, rprzepisniku! Dodałam troszkę więcej masła bo brakło mi przy zagniataniu wilgoci, radze walkowac naprawde cienko ~i zycze smacznego ! - 30 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis