Placki ziemniaczane z pieczarkami

    Placki ziemniaczane z pieczarkami

    5polubień
    50min.


    Zrobione przez 10 osób

    Smaczny obiad dla całej rodziny na każdy dzień tygodnia. Chrupiące placki ziemniaczane z farszem pieczarkowym.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 1/2 kg ziemniaków
    • 1 cebula
    • 1 jajko
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia
    • Nadzienie
    • 200 g pieczarek
    • 1/2 cebuli, posiekanej
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki gęstej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odlać część soku. Dodać jajko, mąkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać na jednolitą masę.
    2. Pieczarki obrać i drobno pokroić. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać pieczarki i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać ze śmietaną.
    3. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć duże placki ziemniaczane.
    4. Na każdy placek nakładać farsz pieczarkowy, złożyć na pół i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis