Naleśniki nadziewane musem śliwkowym

    Naleśniki nadziewane musem śliwkowym

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne naleśniki na słodko, które posmakują nie tylko najmłodszym. Zamiast śliwek można użyć moreli aby przyrządzić wspaniały mus.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 800 g śliwek węgierek
    • 2 łyżki cukru
    • Ciasto
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 2 jajka
    • 1,5 szklanki mleka
    • 2/3 szklanki wody mineralnej gazowanej
    • olej do smażenia
    • listki melisy do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Śliwki umyć i wydrylować. Włożyć do garnka, dodać cukier i smażyć do miękkości, często mieszając.
    2. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładko.
    3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć naleśniki na złoty kolor.
    4. Na naleśniki nakładać mus, zwijać w rulonik, a wierzch dodatkowo dekorować musem. Podawać udekorowane listkami melisy.

    rada

    W wersji dla dorosłych do musu można dodać odrobinę rumu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis