Kurczak brzoskwiniowy w kokosie z lanymi kluskami

    Kurczak brzoskwiniowy w kokosie z lanymi kluskami

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Delikatny, słodki kurczak z kluseczkami polanymi mocno orzechowym sosem. Na obiad idealne. Przepis na sos nie był mój, więc nie dodam, ale łatwo go można znaleźć.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 pierś z kurczaka
    • garść wiórków kokosowych
    • syrop z jednej puszki po brzoskwiniach
    • przyprawa do kurczaka - do smaku
    • 1 jajko
    • 3 łyżki mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

      Kurczak:

    1. Pierś kurczaka pokroić, a kawałki obtoczyć w kokosie.
    2. Na patelni teflonowej zagotować trochę syropu (w miarę gotownia będzie parował, więc trzeba będzie dolewać) i gotować w nim kurczaka. W czasie gotowania dosypywać pryprawę do kurczaka. Kurczak będzie gotowy kiedy będzie rumiany na zewnątrz i ugotowany w środku.
    3. Lane kluski:

    4. Jajko zmieszać w kubeczku z mąką. Wlewać ciasto cienką strużką do gotującej się wody. Gotować ok. pięć minut i wyjąć łyżką cedzakową.
    5. Przepis na sos nie był mój, więc nie dodam, ale łatwo go można znaleźć. Polać nim kluseczki i wszystko ułożyć na talerzu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis