Wieprzowy zawijaniec w cieście francuskim

    Wieprzowy zawijaniec w cieście francuskim

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Jest to pracochłonne danie, ale naprawdę warte wysiłku. Mój tata i babcia się tym zajadali. Najlepiej podawać z sosem serowym lub włoskim

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • ugotowany filet z kurczaka
    • 1 pomidor
    • 1 cebula, pokrojona
    • 3 ogórki kiszone
    • 4 kotlety wieprzowe
    • przyprawy: do pizzy, do mięsa wieprzowego, słodka papryka
    • olej do smażenia
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 1 papryka
    • sałata (nie dużo)
    • 1 białko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Pierś z kurczaka zmiksować z pomidorem, pokrojoną cebulką i 2 ogórkami. Odstawić do lodówki.
    2. Kotlety pokroić w paski, obtoczyć w przyprawach i usmażyć w oleju.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    4. Ciasto francuskie rozwałkować. Do pasty pomidorowej dodać pokrojoną paprykę. Na środku ciasta rozprowadzić pastę na kształt prostokąta. Pa pastę nałożyć sałatę i cienko pokrojonego ostatniego ogórka. Na wierzch połozyć mięso wieprzowe. Ciasto po bokach nadzienia pokroić w paski i zaplatać na farszu trochę jak kłosa. Wierzch posmarować białkiem.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku aż ciasto się zarumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis